Tuinontwerp

Nadat ik in het vak was ‘gerold’, begon ik begon al vrij snel met het maken van tuinontwerpen. Ik heb daarvoor enkele cursussen gevolgd, maar het grootste gedeelte van mijn ‘opleiding’ was on-the-job. Ik ben praktisch ingesteld en kwam er al snel als hovenier achter wat wel en niet werkt in een tuin. Door in een tuin te werken die door een ander is bedacht, kom je tegen wat er goed aan is en wat niet. Dit is voor mij de beste leerschool geweest. Verder ben ik nieuwsgierig en zoek ik veel op. Mijn kast puilt uit van tuinboeken, waar vooral de boeken met tuinontwerpen erin veelvuldig zijn verslonden.

Indeling

De relatie van woning tot tuin is belangrijk. Een voortuin is over het algemeen mooi als deze wat rustiger van opzet is. Misschien mag deze wat meer verborgen lijken, zodat het huis ‘opdoemt’ achter een haag. Heb je een huis met veel elementen en gekleurde raamluiken bijvoorbeeld, dan houd je de tuin bij dat gedeelte rustig van opzet. De achtertuin is meer voor de bewoner. Hierin wordt gerelaxt, maar ook gewerkt. Een praktische indeling is belangrijk. Ook wanneer er minder ruimte is, is het aan te raden om het terras ruim genoeg te maken. Dit geeft ook een ruimtelijk gevoel.

Op maat

Een tuinontwerp kun je niet goed maken als je niet ter plekke bent geweest. De omgeving – staan er veel bomen die sfeer geven bij de buren? – is erg belangrijk. Soms staren tuineigenaren zich blind op een bepaald gegeven dat gemakkelijk weg te werken is, door bijvoorbeeld een nieuw vocal point te creëren. Ook de klant zelf, hun interieur en  gezinssamenstelling zijn bepalend voor de uitkomst van het tuinontwerp. Bewust en onbewust neem je als ontwerper alle zaken mee. Ik luister de eerste keer vooral en probeer wellicht een aantal punten aan te stippen waarover men na kan denken. Het echte ontwerp ontstaat toch pas in de studio.

 

Hoi Frank,

Wij zitten hier naar een besneeuwde nieuwe tuin te kijken. Mooi.

Wij genieten sowieso van de nieuwe tuin. Heel prettig gevoel voor het wonen hier.

We zijn dus blij dat jij en wij het met elkaar hebben vol gehouden, met dit als resultaat.

Al die tijd wist ik zeker dat jij het moest zijn voor onze tuin. Maar ja, dan moet je elkaar nog wel vinden. En dat is gelukkig gelukt.

We bevelen je dus zeker aan bij anderen.