Tuinontwerp
Nadat ik in het vak was ‘gerold’, begon ik begon al vrij snel met het maken van tuinontwerpen. Ik heb daarvoor enkele cursussen gevolgd, maar het grootste gedeelte van mijn ‘opleiding’ was on-the-job. Ik ben praktisch ingesteld en kwam er al snel als hovenier achter wat wel en niet werkt in een tuin. Door in een tuin te werken die door een ander is bedacht, kom je tegen wat er goed aan is en wat niet. Dit is voor mij de beste leerschool geweest. Verder ben ik nieuwsgierig en zoek ik veel op. Mijn kast puilt uit van tuinboeken, waar vooral de boeken met tuinontwerpen erin veelvuldig zijn verslonden.
Indeling
De relatie van woning tot tuin is belangrijk. Een voortuin is over het algemeen mooi als deze wat rustiger van opzet is. Misschien mag deze wat meer verborgen lijken, zodat het huis ‘opdoemt’ achter een haag. Heb je een huis met veel elementen en gekleurde raamluiken bijvoorbeeld, dan houd je de tuin bij dat gedeelte rustig van opzet. De achtertuin is meer voor de bewoner. Hierin wordt gerelaxt, maar ook gewerkt. Een praktische indeling is belangrijk. Ook wanneer er minder ruimte is, is het aan te raden om het terras ruim genoeg te maken. Dit geeft ook een ruimtelijk gevoel.
Op maat
Een tuinontwerp kun je niet goed maken als je niet ter plekke bent geweest. De omgeving – staan er veel bomen die sfeer geven bij de buren? – is erg belangrijk. Soms staren tuineigenaren zich blind op een bepaald gegeven dat gemakkelijk weg te werken is, door bijvoorbeeld een nieuw vocal point te creëren. Ook de klant zelf, hun interieur en gezinssamenstelling zijn bepalend voor de uitkomst van het tuinontwerp. Bewust en onbewust neem je als ontwerper alle zaken mee. Ik luister de eerste keer vooral en probeer wellicht een aantal punten aan te stippen waarover men na kan denken. Het echte ontwerp ontstaat toch pas in de studio.
Tuinaanleg: werkvolgorde:
- Vrijblijvend bezoek; we bespreken de wensen voor de tuin. Tijdens een rondleiding luister ik vooral veel en probeer enkele relevante vragen te stellen om erachter te komen waar de functionele plekken moeten komen.
- De offerte; na het bezoek maak ik een offerte voor het ontwerp. Deze bestaat uit 2 delen, namelijk het tuinontwerp en het beplantingsplan.
- Aan de slag; bij goedkeuring begin ik met het ontwerp. Als ik zover ben om dit te presenteren maken we weer een afspraak, liefst op locatie. Dat is altijd gemakkelijk in het geval we nog iets moeten bekijken.
- Vervolgens; ga ik mogelijke aanpassingen verwerken. Deze worden per mail of telefoon doorgenomen.
- Stap 2; als de lay-out van de tuin helemaal goed is, komt het beplantingsplan aan de orde. Ik maak een indeling met bomen en heesters en een onderlaag van vaste planten en siergrassen. Ik stuur dit toe inclusief een moodboard van de beplanting.
- Stap 3; indien gevraagd of afgesproken wordt er een verlichtingsplan en een beregeningsplan gemaakt.
- Stap 4; ik stel jullie graag voor aan een hovenier die de tuin kan bouwen. Samen bespreken we het plan. Aan de hand hiervan wordt een offerte opgesteld die we ook weer gezamenlijk zullen bespreken. Ik maak een offerte voor de aanplant van de tuin.
- Stap 5; de tuinaanleg. De hovenier gaat aan de slag. In de eerste dagen gaat het snel. Er wordt gesloopt, en alweer langzaam opgebouwd.
- Stap 6; de tuin is gereed. behalve de aanplant. Deze kom ik verzorgen. We proberen dit direct aan te sluiten na de tuinaanleg. Binnen enkele dagen staan alle planten erin. Wordt de beregening geprogrammeerd en geef ik tips waarop je kunt letten in het eerste groei-jaar.
- Stap 7; de eerste check plannen we in rond juli of september (afhankelijk van de aanplant periode). Dit gebeurd op nacalculatie. Alle vragen die zijn opgespaard kunnen doorgenomen worden. We kunnen tevens afspreken hoe de volgende checks en mogelijke onderhoudsmomenten ingedeeld zullen worden.