Beplantingsplan,

De belangrijkste lessen voor het maken van een beplantingsplan heb ik geleerd door de boeken van Piet Oudolf van binnen naar buiten door te nemen. Planten leven en daarmee gedragen ze zich nooit eenduidig. Iedere plek is anders en elke omstandigheid is verschillend. In het beplantingsplan probeer ik daarmee zoveel mogelijk rekening te houden.

Maar in de jaren na aanplant gaat ook de omgeving verder. Een buurman kan een boom planten die na een aantal jaren schaduw gaat geven. Of er komt een uitbouw aan een woning. Je zult telkens alert moeten blijven op veranderingen. Maar het kan ook zijn dat er een natte winter is waardoor een plant het loodje legt. Of juist een warme zomer waardoor veel droogte ontstaat en de plant in een verdedigingsmodus gaat. Geen jaar is hetzelfde.

Regelmaat

Kijkend naar de ontwerpen van Piet Oudolf, dan moet je je realiseren dat deze projecten een ding gemeen hebben. Ze zijn op een grote schaal gemaakt. Hierdoor is er veel ruimte voor repetitie. Dat betekend dat planten op meerdere plekken terugkomen om een regelmaat te creëren. Beeld bepalende planten zoals Eupatorium, Vernonia of een stevig siergras zoals Miscanthus zijn in herhaling van grote afstand herkenbaar. De meeste tuinen en borders hebben hiervoor te weinig ruimte. Dat betekend dat er keuzes moeten worden gemaakt. Dat kan ik goed doen. Ik heb een werkwijze ontwikkeld waarbij de indeling van de planten van voorjaar tot najaar goed verdeeld is en er altijd iets te zien zal zijn.

Op maat

Een beplantingsplan maken is een intensieve opdracht. Natuurlijk gebruik ik vaak planten die ik ken en waarmee ik dan ‘op safe’ speel. Maar de samenstelling en de combinaties met andere vaste planten en siergrassen verschillen telkens. Hierdoor ontstaan mooie combinaties. Het maken van zo’n plan is altijd op maat.

Ervaring

Ondanks dat ik lang als hovenier heb gewerkt, heb ik de meeste ervaring opgedaan toen ik samen met Caroline van Heeswijk een eigen kwekerij opstartte. De reden daarvoor was duidelijk: voorzien in eigen behoefte en leren hoe planten zich gedragen. De kwekerij heet PLANTWERK. Wij kweken vaste planten en siergrassen en verkopen de planten online. Ook hebben we een aantal borderpakketten samengesteld. Hierbij is geen beplantingsplan nodig. De planten in deze pakketten kunnen door elkaar worden uitgezet. Omgeving heeft hierop dan weinig invloed.