Ontwerpen met planten,

Sinds ik mij zo’n 25 jaar geleden voor het eerst ging interesseren in planten, ben ik altijd bezig geweest met alle facetten daarvan. De beste leerschool was het werken in tuinen. Planten moet je leren kennen. Op een gegeven moment kun je dan inschatten wat ze boven de grond doen, maar meer belangrijk: hoe ze zich onder de grond ontwikkelen. Want planten kunnen elkaar beconcurreren in de lucht (dat is visueel), maar concurrentie onder de grond kan leiden tot het wegvallen van soorten. Echinacea is bijvoorbeeld een erg populaire plant, maar deze kan niet tegen wortelconcurrentie!

De eerste plant

Misschien klinkt het vreemd, maar ik weet nog welke plant de eerste was die ik volledig in het Latijn kon uitspreken en onthouden. Dat was Pennisetum alopecuroides. 25 jaar geleden was ik dus al bezig met siergrassen en dit was de eerste die ik kende. De plant viel op omdat die nog nergens te zien was in tuinen. De lange, overhangende aren met dikke pluimen trokken in het najaar veel aandacht. Momenteel is dit geen plant meer die ik veel gebruik. Te groot en grof. Er zijn zoveel verschillende soorten grassen met allerlei karakters en kenmerken, dat je ze niet over een kam kunt scheren.

Hero’s

De boeken van Piet Oudolf trokken dan ook meteen mijn interesse. Droomplanten, Ontwerpen met Grassen, Ontwerpen met Planten etc. heb ik stuk voor stuk verslonden. Op vakantie las ik geen romans, maar tuinboeken! Ook de stijl van Dan Pearson spreekt mij erg aan. Deze Engelse tuinontwerper leerde ik kennen door een vierdelige documentaire over ‘Home Farm’. Dit was destijds een rode draad project van Dan Pearson waarin hij de hele tuin rondom een boerderij aanpakte. De uitleg en denkwijze daarbij waren erg behulpzaam. Helaas is deze serie nergens meer te zien. De laatste Hero is Dan Kiley. Deze Amerikaanse tuinarchitect is verantwoordelijk voor vele modernistische projecten in Amerika. Vanaf eind jaren ’40 maakte hij grootschalige tuinprojecten.