De tuin bij een ‘Floating House’

Architect Benthem Crouwel over deze woning:

Binnen is buiten

De woning heeft vier woonlagen en een overzichtelijke indeling. Op de begane grond bevinden zich de woonkamer, eetkamer en open keuken. Deze functies zijn gepositioneerd rond een centrale constructieve kern. De kern scheidt op logische wijze de kamers en integreert tegelijkertijd de toegang vanuit het souterrain, de entree, de wenteltrap, een toilet, een grote kastenwand en de garderobe.

De indeling van de woning is functioneel, licht en gericht op de omliggende tuin. De grote glaspanelen van de begane grond versterken de relatie met de buitenruimte. De volledig groene tuin is een cruciaal onderdeel van het geheel. Binnen en buiten lopen geleidelijk in elkaar over.
Open maar privé

Aan de voorzijde is de begane grond verhoogd ten opzichte van de straat en helt af naar de tuinzijde, waardoor de inkijkmogelijkheid voor voorbijgangers minimaal is. De lamellengevel van de bovenbouw is op strategische plekken voor de ramen doorgetrokken, zodat toch privacy wordt geboden met optimale lichtinval.

Frank over de tuin:

De tuin krijgt een ondergeschikte en ondersteunende functie. De architectuur van de woning is leiding gevend. De woning staat hoog en er moet met taluds gewerkt worden. De beplanting in de voortuin krijgt vooral veel bladstructuren en er komen mooie bomen en meerstammige heesters om de inkijk te verdoezelen. In de zijtuin komt een hoge wolkenhaag om de straat af te schermen van de woning aan de achterzijde. In de achtertuin komen enkele mooie bomen om schaduw te creëren en een wat meer uitbundige beplanting geeft de sfeer in de zomermaanden.

Architect Benthem Crouwel

tuinontwerp Weltevree Benthem Crouwel

beplantingsplan Weltevree Benthem Crouwel