De tuin bij een herenhuis

Voor het ontwerp van de tuin bij een herenhuis in Nuenen had ik al meteen in gedachten dat er een rond gazon in het centrum van de tuin zou moeten komen. Met deze gedachte ben ik het ontwerp gaan maken. Klanten hebben het huis zorgvuldig gebouwd, maar voor de tuin waren geen uitgebreide wensen. In dit geval was dat prettig.

Er is een ruim terras vlakbij de keuken gekomen. Hier misstaat een kleine tafel niet, maar een ruimte uitbreiding daarvan kan ook gemakkelijk. Het ronde gazon vormt de basis van deze tuin. Een tweede terras is meer intiem. Het gras geeft rust, net zoals de woning dat doet. Hier tussen stralen grote vaste planten en siergrassen in borders. De tuin is opgezet om te gebruiken, maar ook om lekker naar te kijken. Vanuit elke hoek krijg je een ander beeld. Er is ook altijd een plek om in de schaduw, of juist in de zon te zitten. Dat is fijn!

De borders rond het gazon zijn gedurende het hele jaar in beweging. Ze geven een verfijnde bloei en door het repeterende effect geeft het een eenheid. De borders aan de buitenkant van de tuin zijn beplant met planten die meer in een bijrol spelen. Bladplanten of voorjaar bloeiende planten.

Planten in deze tuin:

Samenwerking met Strijbos Groen

17

foto’s

Ik merk dat ik altijd bezig ben met het vinden van oplossingen om dingen mooier te maken. En tegelijkertijd ook efficiënter.

In een tuin is dat belangrijk. Daar moet het vooral een fijne plek zijn om te ontspannen. Zonder dat er al te veel werk wordt gevergt. Het onderhoud moet ten minste gemakkelijke en overzichtelijk zijn.

En dan wordt het leuk.

Met een beetje hulp en inzet wordt het de mooiste plek ter wereld!

de tuin bij een herenhuis