De tuin met een zwembadtuin

Frank over de tuin met een zwembadtuin:

Deze tuin is voor mijn collega Caroline en wordt helemaal van a tot z gebouwd door haar man. Zelfs het zwembad! Het is een proces dat wat langer duurt op deze manier, maar het geeft wel een goed inzicht in wat je allemaal moet kunnen als hovenier en tuinbouwer.

De tuin is feitelijk opgedeeld in twee delen. Er is een gedeelte met een flink zwembad, vandaar dat hier lekker gerecreëerd worden. Dit proberen we een beetje af te schermen van het andere gedeelte door er verhoogde borders van Corten staal omheen te zetten. Deze borders worden zo’n 45 cm. hoog waardoor het voldoende hoogte geeft. Het oorspronkelijke idee is dat de hogere heesters de ruimte intiem maken en dat de beplanting aan de kant van het zwembad wat meer ’tropisch’ oogt en aan de andere kant aansluit bij de beplanting van die borders.

Het tweede gedeelte krijgt vooral het zicht vanuit de leefkeuken. En dat is belangrijk, want de tuin wordt voor het grootste gedeelte van de tijd vanuit huis gezien. Hier staat een oude Notenboom die ideaal is voor schaduw in de zomer. Daardoor zijn er minder mogelijkheden voor aanplant in de borders. De schaduwwerking en onttrekking van vocht aan de bodem zijn hier de oorzaken van. Dit maakt het ook wel weer interessant om te experimenteren met verschillende soorten planten.

De bestrating bestaat uit twee materialen. De Schellevis tegels zorgen voor een verbinding van alle ruimtes. Van het gedeelte bij huis word je naar het zwembad gevoerd. De oude klinkers waren al aanwezig en worden hier her gebuikt voor paden die minder op hoeven vallen, maar nog steeds erg functioneel zijn. Voor de zwembadrand zijn de zwembad tegels van Schellevis gebruikt.

 

tuinontwerp bij een organisch zwembad in een achtertuin van een boerderij in Nuenen