De tuin rond een bedrijfspand

De tuin rond een bedrijfspand is nooit belangrijker geweest dan vandaag de dag. Biodiversiteit rondom het bedrijf wordt telkens een meer gevraagde oplossing voor de inrichting van het terrein. Omdat de kosten vaak ook belangrijk zijn, is het goed om van te voren het onderhoud voor de komende jaren na aanleg in te schatten. Als het onderhoud niet goed wordt gedaan, dan zal de tuin snel in beeld teruglopen en blijft er niets over van de initiële investering.

Ik help graag met het onderhouden van een tuin. Na een tijdje leer je de ‘pijnpunten’ kennen en kun je gericht aan het werk. De ene plek heeft meer verzorging nodig dan de andere. Met zo’n planning kun je ook de kosten op niveau houden en een prachtige tuin met insecten

Project omschrijving

Ik werd gevraagd door de architect en interieurarchitect van het nieuwe gedeelte van dit pand. De tuin rond een bedrijfspand was een oud en hield niet meer in dan enkele Buxushaagjes en bolacacia’s in een grasveldje. De hele boel ging op de schop en de tuin moest het onderspit delven. De opdracht was eigenlijk eenvoudig. Ontwerp een weelderige beplanting zoals Piet Oudolf dat ook zou doen. Voor mijzelf had ik al in gedachten dat het onderhoud eenvoudig zou moeten zijn. Binnen een jaar moesten de planten zo tegen elkaar groeien dat er een mooie samenstelling zou ontstaan die tegelijkertijd simpel bij te houden zou zijn. Het is een tuin op klei, dus de planten gingen automatisch anders groeien dan op de zandgrond die ik gewend was.

Iedere keer als ik er voor onderhoud was in de jaren na aanleg kreeg ik vooral leuke reacties van de personeelsleden. Dat het zo divers was en helemaal bij nul begint ieder jaar! Ik denk dat het goed is dat bedrijven ook het voorbeeld geven aan hun werknemers over hoe je met natuur om kunt gaan!

Architect VEVS Interior Design

24

foto’s

Ik merk dat ik altijd bezig ben met het vinden van oplossingen om dingen mooier te maken. En tegelijkertijd ook efficiënter.

In een tuin is dat belangrijk. Daar moet het vooral een fijne plek zijn om te ontspannen. Zonder dat er al te veel werk wordt gevergt. Het onderhoud moet ten minste gemakkelijke en overzichtelijk zijn.

En dan wordt het leuk.

Met een beetje hulp en inzet wordt het de mooiste plek ter wereld!

vaste planten en siergrassen bedrijfstuin